potraviny
Poživatiny s výživovou hodnotou buď v přirozeném stavu, nebo pozměněné různými technologickými zásahy. Mají být bez škodlivých a toxických účinků na organismus i po pravidelném a dlouhodobém užívání. Z dietetického hlediska se potraviny dělí na potraviny výživové, potraviny sytící a na menší skupinu potravin ochranných, obsahujících vitamíny, esenciální aminokyseliny a látky obdobné, vodu a minerální soli. Potraviny výživové jsou složeny z bílkovin – potraviny živočišné (mléko, mléčné výrobky, maso, vnitřnosti, krev a vejce). Potraviny sytící jsou tuky a látky rostlinného původu (obiloviny, luštěniny, brambory, rostl. tuky a oleje, sacharidy). K potravinám ochranným se řadí ovoce a zelenina. Některé potraviny jsou zároveň výživovými, sytícími i ochrannými, například brambory, mléko. Viz také výživa.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
19. 7. 2006
Autor: -red-
Odkazující hesla: potravinářský průmysl.