potravinové alergeny



Potravinářství
Látky vyvolávající přecitlivělou reakci organismu po konzumaci alergenních potravin. Alergenní potraviny existují mezi rostlinnými i živočišnými druhy. Mezi potraviny, které vyvolávají alergickou odezvu, patří mléko, vejce, ryby, korýši, měkkýši, suché skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a queensland), arašídy, sója, obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy), celer, hořčice, sezamová semena, vlčí bob (lupina). Potravinová alergie se vyskytuje asi u jednoho z 20 dětí a u jednoho ze 100 dospělých. U dětí je nejčastější alergie na kravské mléko, sóju, vejce, arašídy a ořechy. Většina alergií u dětí není závažná a časem vymizí. Po celou dobu života se však zachovává alergie na arašídy, ořechy, semena a potraviny mořského původu. Některé alergie mohou být závažné, vést k reakcím, které ohrožují život (anafylaxe). Anafylaxi nejčastěji způsobují arašídy, ořechy a korýši. V rámci Evropské unie byla přijata legislativní opatření, která ukládají výrobcům povinnost upozorňovat spotřebitele na přítomnost alergenu ve výrobku označením alergenní složky na etiketě výrobku. Řada nežádoucích reakcí na potraviny je zprostředkována mechanismy, do kterých není zapojen imunitní systém. Některé z těchto reakcí vykazují příznaky alergie, a proto se také označují jako pseudoalergie neboli potravinová intolerance.

Vytvořeno: 4. 11. 2008
Aktualizováno: 4. 11. 2008
Autor: -VS-