potravinová intolerance



Potravinářství
Nesnášenlivost potravin neimunologické povahy. Vyskytuje se u cca 0,3–7 % populace, a to po požití některých potravin (resp. jejich složek). Projevuje se jako neobvyklá fyziologická reakce, do níž však na rozdíl od alergie není zapojen imunitní systém. Příčinou je většinou vrozená metabolická porucha spočívající v nedostatečné aktivitě některých enzymů. Patří sem: laktózová intolerance (nedostatečná aktivita enzymu laktázy – beta-galaktozidázy, který štěpí mléčný cukr) – především po konzumaci mléka, fenylketonurie (nedostatečná aktivita enzymu fenylaminooxidázy štěpícího aminokyselinu fenylalanin) – po konzumaci potravin obsahujících vyšší množství fenylalaninu (vyskytuje se v dětství) a favismus (přecitlivělost na boby a některé u nás neznámé luštěniny). Základním řešením je vyhýbat se nesnášeným potravinám. V některých případech je účinný přídavek příslušných enzymů. Výrobci potravin na problém reagují např. vývojem výrobků obsahujících příslušné enzymy.

Vytvořeno: 4. 11. 2008
Aktualizováno: 4. 11. 2008
Autor: -VS-