popkorn



Potravinářství

Anglicky popcorn – puklá kukuřice (puklé zrno), pochutina, vyráběná z kukuřičných zrn zahřátím na teplotu, kdy zrna pukají a škrob, obsažený uvnitř zrn, promění svou strukturu na pěnovitou, přičemž teplem expanduje tak, že představuje téměř celý povrch takto horkem puklého zrna. Slupka zrna se pak stane méně patrnou částí kousku popkornu. Popkorn se většinou přisoluje, často také ochucuje přidanými příchutěmi – sýrovou, šunkovou, česnekovou, karamelovou, případně kombinacemi těchto příchutí. Někdy se také polévá máslem. Původ má v USA, kde ho možná znali už Indiáni. U nás doznal rozšíření především až po roce 1989, zejména s budováním multiplexových kin amerického typu, kde je popkorn neodmyslitelným doplňkem filmového představení. Lze ho vyrobit z vhodného druhu kukuřičných zrn také v domácích podmínkách v troubě, mikrovlnné troubě nebo ve speciálním kuchyňském přístroji – popkornovači. Oproti jiným, kaloricky bohatým pochutinám je samotný popkorn zdravější, nízkoenergetický a bohatý na vlákninu.



Vytvořeno: 20. 3. 2021
Aktualizováno: 20. 3. 2021
Autor: -red-