pomerančovník



Botanika
Citrus sinensis – subtropický vždyzelený, 6 až 10 m vysoký strom z čeledi routovitých, původně z jihovýchodní Asie. Pěstuje se v subtropech a tropech celého světa pro chutné, sladké bobule (pomeranče). Plody se konzumují čerstvé nebo se zpracovávají na šťávy, marmelády a sirupy. Pomerančovníkový olej používaný v parfumerii se získává z tzv. kůry plodů, která se i proslazuje. Bílé, vonné květy silně medují. Pěstované odrůdy se dělí podle dozrávání na rané, střední a pozdní nebo podle stavby a zbarvení dužniny na obyčejné (žlutomasé), tzv. blondy, na pigmentované (krvavé) s červeně zbarvenou dužninou, na pupečné (mají v plodu jakoby druhý malý plod) a na cukerné (bezkyselinné) s nevýrazně sladkou dužninou. Z jednoho vzrostlého pomerančovníku se sklízí 500 až 600 plodů (tj. 62 až 75 kg) ročně, rekordní výnosy představují až 1700 pomerančů z jednoho stromu. Na vhodné podnoži lze pomerančovníky pěstovat i ve sklenících a obytných místnostech v oblastech mírného pásu. Hlavními producenty pomerančů jsou USA, Brazílie, Španělsko, Mexiko a Itálie.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 27. 5. 2003
Autor: -red-

Odkazující hesla: acetofenon, grep, indol, ovocné stromy, petitgrainový olej.