olivovník
Botanika
Olea – rod dvouděložných rostlin z čeledi olivovníkovitých, původně z tropických a subtropických oblastí. Je známo asi 85 druhů. Druh Olea europaea, původně z mediteránní oblasti, je stará kulturní rostlina pěstovaná pro olejnaté plody (peckovice) – olivy. Z oliv se získává vysoce kvalitní jedlý olej nebo se používají k přípravě jídel. Zralé olivy nejsou v čerstvém stavu jedlé. Olej se z nich získává opakovaným lisováním, při mírném tlaku se získává nejkvalitnější olej, tzv. panenský, lisováním za vyššího tlaku se získává tzv. olej brabancový, který má velmi dobrou potravinářskou kvalitu, lisováním vysokým tlakem při zvýšené teplotě se získává olej pro technické účely. K jídlu se olivy připravují buď prosolováním, nebo se nechají projít procesem mléčného kvašení. Z jednoho vzrostlého stromu se ročně získává asi 20–60 kg oliv, výnosy z 1 ha plantáže jsou 3–10 tun. Stromy se dožívají stáří až několika set let.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
19. 12. 2020
Autor: -red-