Muškát Moravský



Vinařství

Vinařské oblasti: Brněnská, Uhersko-Hradištská Zastoupení ve vinicích: 2 % Původ: Odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube, Ing. Křivánkem v Polešovicích. Od roku 1987, kdy byl poprvé zapsán do LPO pod názvem MOPR se velmi rychle rozšířil. Podíl tvoří přes 2% a je tak nejrozšířenějším tuzemským křížencem. Je to raná odrůda s muškátovým aroma, má nižší obsah kyselin. Charakteristika odrůdy: Odrůda je bujně rostoucí. List je středně velký, pětilaločný s ozubeným okrajem. Středně velký, křídlatý hrozen má kulaté, zelenožluté bobule. Je to raná odrůda, v chladnějších oblastech získává dostatečné množství kyselin. Charakteristika vína: Barva: světle žlutá Vůně: výrazná muškátová, někdy po černém rybízu Chuť: jemně aromatické víno s nižší kyselinkou Zvláštnosti: Víno se používá do směsí známkových vín. Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: jemná paštika Ostatní: mírně sladké dezerty.



Vytvořeno: 22. 11. 2005
Aktualizováno: 9. 3. 2024
Autor: -red-