Micrococcus
Mikrobiologie
[Mikrokokus], mikrokok, rod grampozitivních aerobních, často pigmentovaných kokovitých bakterií z čeledi Micrococcaceae. Od stafylokoků se liší biochemickými a biologickými vlastnostmi. Vyskytují se v půdě, ve vodě, ve vzduchu, v potravinách. Saprofytují na kůži lidí i zvířat. Rod Micrococcus zahrnoval dříve 16 druhů, nyní jen 9 druhů; nejznámější jsou žlutě pigmentovaný Micrococcus luteus (zahrnující i organismy dřívějšího rodu Sarcina vyskytující se všude v přírodě, včetně kůže živočichů), růžově až červeně pigmentovaný Micrococcus roseus (nacházející se rovněž všude v přírodě) a žlutě pigmentovaný Micrococcus varians (rostoucí v mléce a jeho produktech).
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
26. 6. 2024
Autor: -red-