med



Živočišná výroba / Potravinářství
Med pravý, včelí, koncentrovaný roztok cukru ovocného (fruktózy), hroznového (glukózy), dextrinů a dalších složek, bílkovin, organických kyselin, pylových zrnek, minerálních látek a enzymů. Včely med připravují z rostlinných šťáv různých květů, tzv. nektarů (med květový, lipový, akátový, jetelový, vřesový), nebo z medovice med medovicový, z výpotků na (zejména jehličnatých) stromech. Chemické složení je závislé na surovinách. Med květový je světle žlutý, med medovicový má tmavší barvu a kořeněnou příchuť. Med má vysokou nutriční hodnotu, je lehce stravitelný. Přikrmují-li se včely ve snůšce cukrem, vzniká med cukrový.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 1. 2. 2020
Autor: -red-

Odkazující hesla: hmyz, medník, včela medonosná, včelařství.