mannitol



Alkoholický cukr. Název pochází od slova manna – cukerné šťávy získané z kůry kmenů jasanu (Fraxinus ornus), která obsahuje mannitol. Mannitol používaný při výrobě potravin je přídatná látka (potravinářské aditivum), které se ve výrobcích označuje kódem E 421. Mannitol nachází uplatnění v klinické medicíně (např. při sníženém vylučování moči ledvinami), může být součástí různých léků (např. aplikovaných při poruchách mozku – Alzheimerově chorobě). Mannitol se používá jako sladidlo pro osoby s diabetem. Protože se rozpouštěním mannitolu odčervápá teplo, používá se mannitol jako sladidlo pro pastilky k „osvěžení dechu“, neboť chladivý efekt dodává pocit svěžesti. Dávky vyšší než 20 g mají projímavé účinky. Někdy se mannitol aplikuje jako projímadlo pro děti.

Vytvořeno: 30. 9. 2008
Aktualizováno: 30. 9. 2008
Autor: -VS-