mandarinka
Ovocnářství
[Podle domorodého názvu ostrova Mauritius – Mandaro], souborné označení pro velkou skupinu ovocných stálezelených tropických a subtropických dřevin z rodu Citrus z čeledi routovitých a jejich plodů, které se vyznačují většinou příjemně navinulou chutí a lehkou oddělitelností jednotlivých segmentů dužniny a snadnou loupatelností perikarpu (kůry). Všechny pěstované odrůdy mandarinek se řadí do čtyř pomologic kých skupin: 1) mandarinka satsuma, Citrus unshiu – subtropická, stálezelená, chladuvzdorná, velmi raná mandarinka, původem z Číny a Japonska. Pěstuje se v subtropech všude i tam, kde už žádné kulturní druhy citrusů nejsou schopny zimovat bez vážnějšího poškození; 2) mandarinka king, Citrus nobilis – tropická, stálezelená, velmi pozdní mandarinka, dobře přizpůsobená horkým vlhkým tropům, velmi citlivá na chlad. Pochází z jižního Vietnamu a pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii; 3) mandarinka středozemní, Citrus deliciosa – subtropická, stálezelená, teplomilná mandarinka původem zřejmě z Itálie, velmi rozšířená hlavně v mediteránní oblasti, kde se pěstuje pod různými místními názvy (Paterno, Palermo, Speciale, Valencia, Yousef Effendi); 4) mandarinka obecná, Citrur reticulata – velká nejednotná skupina, kam se řadí všechny ostatní mandarinky. Zahrnuje i mandarinky drobnoplodé, mandarinky obtížně loupatelné a mandarinky s atraktivně červenooranžovým zbarvením perikarpu, tzv. tanžeriny. Hlavními producenty mandarinek jsou: Japonsko, Španělsko, USA, Brazílie a Itálie.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
25. 7. 2006
Autor: -red-