lihovina



Potravinářství
Výrobek z kvasného (pitného) lihu s obsahem nejméně 20 % alkoholu, určený k požívání nebo k přípravě dalších alkoholických nápojů. Lihoviny ušlechtilé (destiláty) se vyrábějí destilací lihově zkvašených surovin, následnou rektifikací a ředěním vodou. Lihoviny poloušlechtilé (řezané destiláty) se připravují z ušlechtilých lihovin ředěním lihem jiného původu. Lihoviny ostatní se vyrábějí mícháním lihu, výluhů nebo destilátů z bylin, trestí, cukru aj. Rozeznávají se lihoviny konzumní (vyráběné podle jednotného technologického postupu z lihu a z přírodních i syntetických chuťových i vonných složek), lihoviny značkové (vyráběné podle tradiční receptury, například z výluhů bylin a drog, destilátů různého ovoce a vín).

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 10. 8. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: nápoj.