lihovarství
Odvětví kvasného průmyslu vyrábějící líh (ethanol) ze zemědělských surovin kvašením. V ČR se většina lihu vyrábí z melasy. K technickým účelům se vyrábí líh ze sulfitových výluhů (při výrobě celulózy) a přímou hydratací ethylenu (petrochemie). Hlavní surovina melasa, která obsahuje asi 50 % sacharózy, se zředí na 16–18 % hm. Po prokvašení se zralá zápara destiluje na kontinuálních destilačních aparátech, přičemž se získává velejemný, jemný, technický nebo bezvodý líh. V praxi se dosahuje asi 61–63l absolutního alkoholu ze 100 kg cukru obsaženého v melase. V zemědělských lihovarech se zpracovávají průmyslové odrůdy brambor a obilí. Vyrobený surový zemědělský líh se rafinuje v průmyslových lihovarech.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
10. 7. 2006
Autor: -red-
Odkazující hesla: Anti-Saloon League, kvasná technologie, kvasný průmysl.