kokosová palma



Botanika
Cocos nucifera – jednoděložná pantropická palma z čeledi arekovitých, původem pravděpodobně z Melanésie. Pěstuje se v plantážích pro plody – kulovité nebo oválné peckovice, tzv. kokosové ořechy. Endosperm plodů (jádro) je bohatý olejem (asi 42 %), bílkovinami (4–5 %) a sacharidy (asi 13 %). Lisováním čerstvého endospermu se získává bílá emulzní olejnatá tekutina (tzv. kokosové mléko). Sušený endosperm se nazývá kopra a strouhá se na kokosovou moučku (obsahuje až 64 % oleje). Lisováním kopry se získává kvalitní potravinářský olej. Cenná je také kokosová voda (vyplňuje dutinu plodů) a koir (sušené vláknité oplodí kokosu). Z květenství po naříznutí vytéká sladká míza, tzv. toddy (obsahuje až 15 % sacharidů), ze které se vyrábí palmové víno, arak, cukr (tzv. jaggery) a ocet. Vegetační vrcholy přestárlých palem se upravují na palmové zelí. Kokosová palma se dělí na vysoké (20–30 m, cizosprašné, pěstované hlavně pro kopru a dožívající se stáří 80–100 let), nízké (4–6 m, samosprašné, pěstované hlavně pro kokosovou vodu a dožívající se stáří asi 20 let) a polovysoké (přechodné typy). Z jedné vzrostlé kokosové palmy se sklízí v průměru 60–80 plodů ročně. Poznámka: odhad FAO (mimo Brazílii a Malajsii).

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 3. 8. 2000
Autor: -red-

Odkazující hesla: arekotvaré, Borneo, Nové Irsko, rostlinná vlákna, Sumba, Vánoční ostrov, Zanzibar.