funkční potraviny



Potravinářství
Potraviny mající v lidském organismu určitou specifickou fyziologickou a zdraví prospěšnou funkci. Jedná se o speciální kategorii potravin, která není legislativně nijak podchycena. Obecně se funkční potravina definuje jako jakákoliv potravina, která má kromě své nutriční hodnoty kladný vliv na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav. V praxi to znamená, že jde o potraviny, které prošly technologickým procesem a které se projevují po konzumaci oproti běžným potravinám zvýšeným fyziologickým účinkem, např. posilují biologické obranné mechanismy, napomáhají uzdravování, usměrňují fyzické a psychické stavy, zpomalují proces stárnutí, upravují činnost střev a zlepšují trávení, upravují činnost srdce, krevní tlak, hladinu cholesterolu, hospodaření s minerálními látkami, mohou působit antikancerogenně a podporovat zvyšování imunity, působí proti zubnímu kazu, proti ucpávání cév, ovlivňují a podporují dobrý stav kostí, atd. Nejrozvinutější trh s funkčními potravinami je v Japonsku, které už má i odpovídající legislativu. Tyto potraviny se tam označují jako tzv. „potraviny pro speciální zdravotní účely“ (tzv. FOSHU).

Vytvořeno: 4. 11. 2008
Aktualizováno: 4. 11. 2008
Autor: -VS-