emetický toxin
Mikrobiologie
Toxin produkovaný živými buňkami bakterie Bacillus cereus již v kontaminované potravině. Vyvolává nevolnost, zvracení, malátnost. Inkubační doba je 0,5–5 h, doba trvání onemocnění 6–24 h. Emetický toxin je vysoce termostabilní, byl prokázán i po 1 h při působení teploty 120° C. Toxin je také odolný i vůči extrémním hodnotám pH (2–11). Častým zdrojem onemocnění jsou výrobky z rýže, sladkosti, těstoviny. V Anglii je onemocnění nazýváno „syndrom čínské restaurace“. Velké množství rýže uvařené do zásoby několik dní dopředu poskytuje ideální prostředí k pomnožení B. cereus. Spóry jsou schopny předvaření přežít. Během skladování předvařené rýže dochází klíčení a růst spor a následně produkci toxinu.
Vytvořeno:
30. 9. 2008
Aktualizováno:
30. 9. 2008
Autor: -VS-