cholesterol



Chemie / Fyziologie
[Řečtina], sloučenina lipidové povahy ze skupiny steroidů, přítomná ve všech živočišných tkáních, v krvi a ve žluči, s emulgačními vlastnostmi. Je důležitou součástí buněčných membrán z níž vzniká řada významných látek (steroidní hormony, žlučové kyseliny). Tělo samo dokáže cholesterol vyrobit i přijmout ho v potravě živočišného původu (maso, mléčné výrobky). Cholesterol se nenachází v čistě rostlinné potravě. Vysoká krevní hladina cholesterolu (hypercholesterolemie) má vztah k některým chorobám, zejména ateroskleróze. Léky, které snižují hladinu cholesterolu v krvi jsou obecně hypolipidemika.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 7. 4. 2016
Autor: -red-

Odkazující hesla: ateroskleróza, Dorothy Crowfoot-Hodgkin, isoprenoidy, lipoproteiny, steroly, vláknina, zoosteroly.