čajovník
Botanika
Camellia – rod dvouděložných rostlin z čeledi čajovníkovitých, původně z tropických a subtropických oblastí. Camellia sinensis se pěstuje v plantážích pro listy, z nichž se vyrábí čaj. Pěstované čajovníky se dělí do 3 skupin, tzv. džátů. Čínský džát zahrnuje čajovník rostoucí v subtropických oblastech jako keře s malými, asi 7 cm dlouhými listy. Při jarních sběrech poskytují velmi kvalitní, vonné čaje. Ásamský džát zahrnuje čajovník rostoucí v tropických oblastech jako stromy s velkými, 15–20 cm dlouhými listy. Indočínský džát zahrnuje malou populaci čajovník rostoucích ve vyšších polohách Srí Lanky. Při podzimním sběru poskytují čaj vysoké kvality. Čajovník všech tří skupin se vzájemně kříží. V plantážích se čajovníky udržují řezem jako nízké keře. Sklízí se tzv. fleš, tj. terminální pupen s 1–3 listy pod ním, podle žádané kvality čaje. Fleše se srolují, rozřežou se na jemné úkrojky a po fermentaci a usušení se mění v černý čaj. Zelený čaj jsou listy, stejných fleší, ale bez fermentace. Učinnou látkou je kofein, kterého bývá v zelených fleších 3–5 %. K výrobě 1 kg čaje je třeba 4–5 kg zelených fleší. Čajovník se rozmnožuje bud semeny, která dozrávají v tobolkách asi za rok po odkvětu, nebo vegetativně, nejčastěji řízky. Plantáž poskytne první úrodu za 2–4 roky po výsadbě, produkční věk bývá u čínských čajovníků 60–80 roků, u ásamských asi 40 roků.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
23. 9. 2021
Autor: -red-
Odkazující hesla: Jáva.