broušení
Technika / Strojnictví / Řemesla a technologie
Obrábění úběrem materiálu velkým počtem břitů současně zabírajících brusných zrn, uložených zcela nepravidelně v brusném nástroji (obvykle brusný kotouč). Charakteristikou broušení je vysoká řezná rychlost, malý průřez odebíraných třísek a jejich vysoká teplota. Broušení slouží k obrábění rotačních, rovinných i tvarových ploch. Broušení kovů lze dosáhnout velké tvarové a rozměrové přesnosti, malé drsnosti obrobených ploch. Broušení větším úběrem materiálu v některých případech nahrazuje soustružení a frézování. Rotační plochy obrobku se brousí: a) na hrotových bruskách, kde se upnutý obrobek otáčí ve smyslu nebo proti smyslu otáčení brusného kotouče, b) na bruskách bezhrotových, kde se obrobek posouvá po vodicí liště mezi brusným kotoučem a kotoučem podávacím. Rovinné plochy se brousí buď obvodem brusného kotouče nebo jeho čelem. Tvarové plochy rotační i ploché se brousí převážně tvarovými brusnými kotouči. Rotační i tvarové plochy možno brousit i brusnými pásy. Při broušení volným brusivem je toto brusivo (brusná zrna, bruspé pasty) nanášeno mezi dva kovové nástroje, které se otáčejí různou rychlostí. Dřevo se brousí ručně nebo strojně diskovými nebo pásovými bruskami. Sklo se brousí brusnými kotouči, pásy a volným brusivem, přičemž řezným prostředím je voda.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
18. 8. 2023
Autor: -red-
Odkazující hesla: řezání.