Těstoviny
Minuta s encyklopedií - 02. 08. 2007
Středověká Itálie, starověký Řím nebo Čína? Kterému z těchto států lze přiznat největší zásluhu na tom, že dnes mohou být těstoviny běžnou součástí našeho jídelníčku? Nejčastěji je v pojednáních o historii těstovin vyslovováno jméno Marca Pola. Ten těstoviny kolem roku 1295 přivezl do Itálie ze svého čínského pobytu. Pravděpodobně šlo o nudle z rýžové mouky, která byla a dodnes je v Asii velmi oblíbená. Mouku pšeničnou začali při výrobě používat až Italové. Dle některých historiků patří prvenství ve výrobě těstovin antickému Římu. Ve známé Apiciově kuchařské knize pocházející z 1. století je návod na přípravu sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Jiní zase poukazují na ještě starší zápis v talmudu o rabínově ženě připravující proužky těsta vařeného ve vodě. Do toho ovšem znovu vstupují zastánci čínských nudlí se svými pět tisíc let starými důkazy.
Autor: -JH-