Sůl

Minuta s encyklopedií - 26. 12. 2006



V potravinářství nenahraditelná přísada, která činí jídlo chutnějším a stravitelnějším, nemůže chybět v žádné kuchyni. Pro správnou činnost organismu je sůl nezbytná, protože podporuje trávení i vstřebávání potravy, ale není vhodné používat ji v nadměrném množství neboť může způsobovat oběhové potíže. Sůl je také základním konzervačním prostředkem. V době kdy neexistovaly mrazničky nebo konzervy, bylo nasolení masa jediným možným způsobem, jak ho dlouhodobě uchovat. Sůl vzniká usazováním v slaných jezerech a mořích odkud ji lze odpařováním vody získat. Z jednoho litru mořské vody lze tímto způsobem vytěžit až 27 gramů soli. Tento princip znali už ve starověku, kdy existovala obrovská solná jezera. Římané dokonce množství takto získané soli rozhazovali na kartaginská pole, aby svým nepřátelům znehodnotili půdu. Sůl je možné získávat také ze solných ložisek, kde se vyskytuje jako sůl kamenná, nebo z přirozeně slaných spodních vod.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-