Pivo
Minuta s encyklopedií - 11. 01. 2007
Stejně jako pečení chleba můžeme i výrobu piva považovat za první známku civilizace usedlých národů. Nejstarší zmínky o přípravě kvašeného nápoje z ječného sladu pochází z Mezopotámie a jsou staré asi 5000 let. Sumerové ještě neznali chmel, a tak nahořklou chuť dodávali pivu pražením použitých ječných chlebů v horkém popelu. Pivo si oblíbili i Egypťané. Jejich nápoj měl červenou barvu způsobenou rozmačkanými plody mandragory. Řekové a Římané ale považovali pití piva za barbarské a dávali přednost vínu. Germáni naopak nalezli v pivu silnou zálibu. Pivo bez chmele se vařilo vlastně až do 8. století, kdy se tato plodina začala pěstovat v zahradách klášterů. První zmínky o pivovarnictví v Čechách pocházejí z 11. století, z doby, kdy ještě převládala bezchmelná piva. K prudkému rozvoji pivovarnictví u nás ale došlo až ve století 13.
Autor: -JH-