Hořické trubičky

Minuta s encyklopedií - 30. 05. 2006



Roku 1812 procházely Hořicemi v Podkrkonoší zbytky Napoleonovy armády po nezdařeném tažení do Ruska. Mezi nimi byl i těžce raněný císařův kuchař, kterého se ujala jistá paní Líčková. Jako dík za její péči pak voják svěřil hospodyni vzácný recept na výrobu oblíbené Napoleonovy pochoutky. Líčková využívala tento recept výhradně pro svoji soukromou potřebu, ale její dcera se již výrobou trubiček slušně živila. Receptura se dál dědila po přeslici, až se jedna z jejích majitelek provdala za cukráře Karla Kofránka. Ten se chopil příležitosti a založil výrobu ojedinělých cukrátek na pevném obchodním základě. Trubičky stočené ze dvou sladkých oplatek s typickou skořicovou chutí si zakrátko získaly srdce miliónů milovníků sladkostí po celém světě. Mimo zemí Rakouska-Uherska se trubičky vyvážely také do Francie, Anglie, Německa, Turecka, Afriky a Číny.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-