Droždí

Minuta s encyklopedií - 19. 12. 2006



První pečivo, které lidstvo konzumovalo, mělo nejspíše podobu placky připravené z obilí. Teprve později lidé zjistili, že těsto vyrobené z mouky, vody a soli lze nechat přirozeně nakynout působením kvasinek ze vzduchu a že pečivo tak získá lehkost a chutnou kůrku. Největší oblibě se tento způsob výroby chleba těšil v Egyptě, odkud se rozšířil do antického Řecka a Říma, odtud do Galie a Germánie a v době stěhování národů si znalost pečení chleba přisvojili i Slované. Ve středověku se těsto stále zakvašovalo kváskem, ale na konci 17. století se už začalo používat pivovarských kvasnic. První průmyslově vyráběné droždí v Holandsku mělo tekutou formu a prodávalo se jako tak zvané drožďové mléko. Další vývoj drožďárenství vyplynul z rozvoje vědeckých poznatků konce 19. století. Bylo zavedeno použití tzv. čisté kultury, která umožňuje udržení bakteriální čistoty během výroby droždí.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-