alantoin
Organická chemie / Fyziologie
[Řečtina], (allantoin, alantan, alloxantin, paxyl, allantol), krystalická, průhledná a bezbarvá látka, bez chuti a zápachu, molární hmotnost 158,1164 g/mol, (2,5-dioxo-4-imidazolidinyl), chemický vzorec C4H6N4O3, bod tání 230°C, rozpustnost ve vodě 0,5% při 25°C (volně rozpustný v zásadách), pH 4–6 (0,5% roztok), za běžných podmínek stabilní. Produkt metabolického odbourávání purinových sloučenin u většiny savců a dvoukřídlého hmyzu. Používá se v lékařství na podporu hojení lokálních ran a infekcí, působí lokálně mírně anesteticky. Pro své mírně zvláčňující, adstringentní a epitelizační (regenerace pokožky) účinky je také v kosmetice často součástí zubních past, ústních vod, krémů na holení, šamponů, přípravků proti akné, rtěnek a dalších kosmetických přípravků. Je účinný už v malých koncentracích 0,1% – 0,2%. Je možné ho vyrobit například oxidací kyseliny močové. Získává se například z javoru, kostivalu, černého kořene.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
12. 4. 2006
Autor: -red-